jueves, 5 de junio de 2008

l’Avenc de l’Esquerrà. (1908- 2008)

El 12 de julio de 1.908 Faura i Sans junto con miembros del Club Muntanyenc exploran el Avenc de l´Esquerra llegando a la cota de -76 mts. Hasta aquí la noticia era digna de reseñar si tenemos en cuenta la gran profundidad alcanzada. Pero la sorpresa es que junto a ellos desciende una mujer, Providencia Mitjans, que llega hasta una pequeña cornisa a -15 metros. La foto nos la ha dejado inmortalizada, con un inverosímil traje de paseo, nada apropiado para la actividad. Sea como sea, llegó hasta esa cornisa que por ello lleva su nombre.


Mucho tiempo después, en 1.967 otra catalana, Cristina Masriera perteneciente al GES del C.M.B., realiza un descenso en solitario en esta sima, por la vía Rat-Penat, tocando su fondo a -205 metros. Como prueba de su hazaña coloca allí un tubo de aluminio conteniendo una carta firmada el dia anterior por varios amigos.


L’Avenc de l’Esquerrà és un dels avencs més emblemàtics de l’Espeleologia Catalana, per la qual cosa s’estan preparat tot un seguit d’actes i activitats que van des de l’edició d’un llibre fins a un gran acte de celebració a Olesa de Bonesvalls, la Comissió organitzadora està oberta a qualsevol acte relacionat amb l’Esquerrà que qualsevol vulgui fer, xerrades, audiovisuals.... Per més informació podeu dirigir-vos a la Federació Catalana d’Espeleologia.



Amb aquest motiu:1. S’instaura el registre i reconeixement als espeleòlegs que facin aquest avenc, a partir de la celebració de l’acte del Centenari i de tots aquells que l’hagin fet anteriorment i tinguin forma de justificar-ho segons els requisits que més endavant es detallen.2. Atorgament del reconeixement per haver fet l’exploració de l’Avenc de l’Esquerrà per qualsevol de les seves vies.

3. S’estableix institucionalment dia i lloc on es farà anualment el lliurament d’aquests reconeixements.4. S’estableix el procediment per recepcionar, sol•licitar, comprovar i fer complir els requisits necessaris per tenir dret al reconeixement.5. S’estableix una Comissió Assessora de Gestió i Control per recepcionar, sol•licitar, comprovar i fer complir els requisits necessaris per a tenir dret al reconeixement.

No hay comentarios: