martes, 17 de septiembre de 2013

Les "mil aventures" viscudes per descobrir nous avencs a Sant Llorenç del Munt


Voltar amb el el Jaume Claverí per Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac és increïble. Sap llegir la muntanya en claus molt diferents. Es fixa i sap explicar tot: les capes geològiques, els minerals, les plantes, la fauna... Això si, la seva gran passió són les cavitats.


    El Jaume diu, en broma, que va començar a sortir per Sant Llorenç "amb menys 9 mesos, a la panxa de la mare". I és que els seus pares ja eren uns grans excursionistes. El seu pare va ser el primer president del Club Muntanyenc de Terrassa, fundat el 1948.
    Al Jaume sempre li han explicat que amb 4 anys va pujar, dins d'una motxilla,  al Cavall Bernat. I amb 9 anys va baixar al seu primer avenc, a Reus. El seu primer record de la muntanya és un indret anomenat Banys Susanna, al costat d'unes feixes de la riera de Rellinars, prop de la font de Carlets.
El Jaume sap explicar-ho tot amb l'art d'un magnífic cronista. Les exploracions de cavitats narrades per ell són veritables aventures.

 
 
   A mitjans dels anys 60 va aprendre els secrets de l'espeleologia a Montserrat. Però ben aviat va convertir Sant Llorenç en el seu centre d'operacions. Mai no li ha agradat repetir moltes vegades una mateixa cavitat. Ha preferit dedicar els esforços a cercar noves cavitats, tot i que l'obligués a sortir de la rutes establertes i donar infinitat de voltes pels racons més perduts.
En la seva vocació cercadora ha tingut diversos companys, com l'Eduard i el Xavier Badiella, el Ramon Comasòlives o l'Eloi Font. Però el seu principal soci espeleològic va ser el Joan Boixader, malauradament ja mort.
   El Jaume ha participat en la descoberta d'unes 30 cavitats a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac. Això li ha permès "estrenar" avencs com: Can Garrigosa, Josep Castellet, Xarop, Forn de Pega del Dalmau, Lledoner, Sot del Muronell, Mas de l'Espluga, Torrent de l'Espluga, Quintana de Sant Jaume, Darna o Fastigós. També ha participat en el retrobament i continuïtat de l'exploració de cavitats, com l'avenc dels Peps (Solei del Sabater), de la Font Freda, de la Pregona o La Tudona.



Enlace copiado de: http://aixoeslamola.blogspot.com.es/2013/06/emissio-17-les-mil-aventures-viscudes.HTML  Para leer el articulo entero clicarle al enlace.

Tambien puedes escuchar el audio.

http://www.ivoox.com/player_ek_2112207_1.html


No hay comentarios: