lunes, 17 de octubre de 2016

Avenc de Castellsapera 2016

L'avenc de Castellsapera té una boca d'uns 15 metres quadrats en una zona rocallosa, envoltada d'un alzinar. La cavitat està situada al nord-est del turó, molt aprop del coll de Tres Creus, al massis de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.


 L'avenc, que està format per l'acció erosiva de l'aigua subterrània, té una fondària d'uns 80 metres. És una de les cavitats del massis més frequentada pels ratpenats.
Per a protegir la seva molt important fauna cavernícolam des del 1996 es van instal.len rètols indicatius del tancament de l'avenc durant la temporada d'hivernació.
La primera exploració acreditada de l'avenc de Castellsapera va ser feta el 16 de gener de 1921 per la Secció d'Espeleologia del Centre Excursionista de Terrassa.




El 24 de gener de 1960 es va produir un accident mortal a l'avenc. Un noi de 14 anys hi va caure, mentre jugava per la zona. Com a recordatori hi ha un monolit al costat de la boca del forat. No es té constancia de cap altre caiguda fortuita a un avenc de Sant Llorenç de Munt i l'Obac, tot i que si s'han produit diversos accidents entre espeleolegs.
Per arribar a l'aven de Castellasapera, la ruta més directa és anar des de l'Alzina del Sal.lari fins el coll de Tres Creus i, des d'allà, agafar un corriol que surt en direcció est amb lleugera baixa. Al cap de 200 metres ja es veu la cavitat.

No hay comentarios: